10x doen in Florence

by Josanne Priem

Florence is een prachtige stad in de regio Toscane. De stad is eigenlijk een soort openlucht museum en zit vol cultuur en geschiedenis. Een ideale bestemming voor een stedentrip of onderdeel van een rondreis door Toscane. Iconisch voor Florence is de Duomo met de grote koepel.

In hartje zomer kan het erg warm worden in Florence. De stad ligt in een dal, door inwoners ook wel ‘gat’ genoemd, waardoor er weinig verkoeling is. Het is aan te raden om buiten het hoogseizoen naar Florence te gaan. In het voorjaar zijn de temperaturen aangenaam. 

 

1. Duomo – Santa Maria del Fiore

Denk je aan Florence, dan denk je aan de Duomo. Een prachtige kathedraal met grote koepel. De gevel is erg gedetailleerd met groen en roze kleuren. De eerste keer dat ik de Duomo zag, viel mijn mond open van verbazing. Erg indrukwekkend. Je kunt de kathedraal zelf gratis bezoeken. Je staat hiervoor wel in de rij. De rij lijkt eind van de middag korter te zijn. Let op dat je schouders bedekt zijn om binnen te komen. Wij vonden de buitenkant van de kerk veel mooier dan de binnenkant. De koepel van de kerk is van binnen beschilderd, dit is wel mooi om te zien. Je kunt ook de koepel en naastgelegen toren beklimmen, dan heb je uitzicht over de stad. Je moet hiervoor tickets kopen, bijvoorbeeld bij getyourguide. Wij hebben dit niet gedaan, maar hebben de Alforno toren beklommen.

2. Arnolfo Toren

De Torre di Arnolfo is aan het Piazza della Signora bij Palazzo Vecchio. Door deze toren te beklimmen heb je goed uitzicht op de Duomo en Florence. (De foto bovenaan deze blog is gemaakt vanaf de Arnolfo toren). De toren is zo’n 95 meter hoog en heeft flink wat treden, maar het is goed te doen. Je moet apart tickets reserveren om de toren te beklimmen en het museum te bezoeken. Je kunt dus ook alleen de toren beklimmen. Tickets voor de toren kosten €12,50 per persoon.

3. Bezoek een museum zoals Palazzo Vecchio of Uffizi

Florence is een stad vol kunst en geschiedenis. Breng een bezoek aan het bekende Uffizi, waar je kunstwerken kan vinden van o.a. DaVinci en Michelangelo. Of ga naar Palazzo Vecchio. Wij zijn zelf naar Palazzo Vecchio geweest. Met name de zaal van de vijfhonderd (Salone dei Cinquecento) is indrukwekkend met grote fresco’s op de muren en een plafond met gouden details. Vasari heeft indrukwekkend veel van de werken in het museum gemaakt.

4. Ponte Vecchio

Ponte Vecchio is de bekendste brug van Florence. Boven de brug loopt een gang zodat vroeger leden van de Medici (een belangrijke en invloedrijke familie in Florence) over konden steken tussen hun paleizen zonder tussen het volk te moeten lopen. Mooi uitzicht op Ponte Vecchio heb je vanaf een andere brug: Ponte Santa Trinita.

5. Boboli tuinen

Bij Palazzo Piti vind je mooie tuinen.  Als je een ticket koopt krijg je toegang tot zowel de Boboli als Bardini tuinen. Vanaf de Bardini tuinen heb je een mooi uitzicht op de stad. In het voorjaar staat er ook een prachtige boog met blauwe regen in bloei. Bij mooi weer kun je – net als de locals – in de tuinen zitten en bijvoorbeeld een boek lezen. Neem een kleedje en wat drinken mee. 

6. Mercato Centrale

In de markthal zitten verschillende ondernemers en kun je terecht voor een lekkere lunch, zoals pasta bij Pasta Fresca. Ook kun je hier leuke souvenirs shoppen: streekproducten zoals parmezaanse kaas, worst, wijn, en pasta. Lekkere cantucci koop je bij CantucciLory (deze zijn niet zo hard als de reguliere). Mijn favoriet is de bruine met witte chocolade.

7. IJs eten

Bij een vakantie in Italië hoort gelato. Lekker ijs in Florence haal je bij GROM (vlakbij de Duomo) of bij Vivoli (vlakbij Santa Croce).  Vivoli is de oudste ijszaak van Florence. Let op dat je vaak eerst een ticket moet kopen voor de grootte van het ijsje. Daarna kies je de smaken uit. Wist je dat gelato anders is dan roomijs? In gelato zit meer melk en minder room (en dus minder vet). Gelato wordt gespateld en niet in bolletjes opgeschept met zo’n ijsboltang.

8. Santa Maria Novelle

De Santa Maria Novelle is een kerk vlakbij het treinstation van Florence. Vanaf de achterkant (kant van het treinstation) ziet het er niet zo bijzonder uit. Maar de voorkant van de kerk is erg mooi. Het lijkt een beetje op de stijl van de Duomo. 

9. Broodje bij All’Antico Vinaio

Lekkere broodjes haal je bij All’Antico Vinaio. Je bent niet de enige die hier rond lunchtijd een broodje gaat halen 😉 Ze hebben meerdere winkels naast elkaar, dus de rij verloopt snel. Aanrader is de ’tricolore’: carpaccio met pistache spread, straciatella kaas en gehakte hazelnoten.  

10. Wijnproeverij

Vlak onder Florence ligt de Chianti regio. Dan is het natuurlijk leuk om een bezoek te brengen aan een wijngaard. Je kunt een georganiseerde tour doen via bijvoorbeeld getyourguide. Wij zijn zelf met de auto naar een kleinschalige wijngaard gegaan: Azienda Agricola Ammirabile. Echt een aanrader, de eigenaren zijn erg gastvrij en aardig. We kregen een rondleiding op de wijngaard en konden enkele wijnen proeven die ze zelf maakten en kregen daarbij wat lekkere hapjes. Wij zijn zelf christelijk en deze mensen ook. In de Bijbel staat een vergelijking van Jezus met het werk in een wijngaard. De eigenaar heeft ons dit vol enthousiasme laten zien en uitgelegd. 

Eten

Het is erg druk qua bezoekers in Florence, dus ook in de restaurants. Het is handig om van tevoren te reserveren. Onderstaand enkele tips.

  • Berbere – Pizza met zuurdesembodem
  • Pépo – authentiek italiaans
  • La Gratella – je kunt hier bijvoorbeeld T-bone eten
  • All’Antico Vinaio – lekkere broodjes
  • Pasta Fresca – lekkere pasta in de markthal

Vervoer

De tram is een prima manier om te reizen in Florence. Je kunt bij elke halte een kaartje kopen bij een ticketautomaat.  Je betaalt €1,50 voor een ticket waarmee je 90 minuten kunt reizen. Je kunt van tevoren meerdere tickets kopen, deze zijn namelijk niet aan een tijdstip gebonden. In de tram zelf stempel je de tickets, waardoor je 90 minuten reizen ingaan. Wij verbleven in Scandicci, buiten het centrum van Florence (20 minuten met de tram).

Bewaren voor later? Pin het!

You may also like

Leave a Comment